O excursie la Mogosoaia

Duminica 20 Martie 1916
Bucuresti – Chitila - Mogosoaia


Adunarea la 9¼ dim. la Gara de Nord. Impreuna cu noi merg si cercetasi din Centuria a II-a si a III-a. Dupa 10 minute soseste si A.S.R. Principele Nicolae insotit de Dl.??? La 9,35 plecam cu trenul spre Chitila. Afara de Dl. Nedelcu mai merg si Dl. Cherciu si fratele meu Titi. Ajunsi in gara formam coloanele de mars. ASR merge cu Centuria a II-a. Cum o pornesti pe soseaua din dosul garei se vede la dreapta fabrica de zahar Chitila si la stanga la 500m departare de gara o biserica f. frumoasa si o scoala facute de un negustor bogat de fel din Chitila. Mergem la biserica unde ne inchinam si apoi vizitam si scoala. Se pune apoi la cale un joc de rasboiu ce aveam sa facem pentru a ajunge la Mogosoaia. Ne impartim in 2 tabere. Una e destinata sa dea atacul. Cealalta sa se apere si la un moment prielnic de va putea va incerca si ea sa atace. Apararea e condusa de fratele meu si atacul de Dl. Cherciu.
Eu trec la atac. Cei de la atac suntem impartiti in urmatoarele unitati.


O avant garda cu ASR din care fac si eu parte. 2 flanc garde si apoi grosul.
Intr-o vale in apropierea unui pod, jumatate din inamic este surprins si inconjurat de catre noi. Tocmai atunci din cealalta parte a podului apar si restul de inamici care fiind in numar mai mic ca noi sunt declarati invinsi.
Ceasul e 11½. Dl. Cherciu si fratele meu se despart de noi pentru a se reintoarce la 12 in Bucuresti. De aci pornim inainte spre soseaua care duce spre Mogosoaia. La marginea padurei dinspre lac, in apropiere de sat, poposim langa un sopron poreclit de noi Athene Palace. Se da semnal de masa. Dupa terminare are loc obisnuita sezatoare nelipsita din orice excursie a noastra. Dl. Nedelcu ne vorbeste despre mazilirea lui Constantin Brancoveanu si despre Regina Elisabeta. Citesc apoi eu din Povestile Pelesului: Furnica si Istrate cateva anecdote(?) de speranta.
Se comanda adunarea si apoi coloana de mars pentru a merge la castelul lui Brancoveanu ce se afla pe marginea lacului si care acum e proprietatea lui George Valentin Bibescu.
Ajunsi aci incepem a-l vizita, dupa ce ne vorbeste putin mai intai Dl. Nedelcu despre insemnatatea lui istorica. Dupa cum sta scris pe o inscriptie din pridvorul de sud al castelului, reiese ca castelul a fost terminat la 1702. El a fost ruinat de catre turci in timpul razboiului Ruso-Turc din 1769-1774. Castelul isi oglindeste prea frumoasele coloane cu nu mai putin frumoasele-i capiteluri in apa verzue a lacului.
Vizitam apoi bucataria castelului care se mentine foarte bine in urma reparatiilor facute in urma. Pe marginea acestui lac se gaseste de asemenea un foarte frumos parc, tot proprietatea Dl. V. Bibescu, precum si o vila a sa.
Terminand tot ce era de vazut ne reintoarcem la bivuacul nostru, strangem corturile si ne pregatim de plecare.
La intors de la jumatatea drumului incepe corvoada. Se aude numai pasul nostru cadentat si comenzile D-lui Nedelcu: In linie, cate unul, cate 2, cate 3, pe loc stai, inainte mars etc. La 6 fara ceva ajungem la gara Chitila. Aci dupa dorinta A.S.R. jucam foot-ball. Rezultatul e 0 la 0.
La 7 fara un sfert pornim spre Bucuresti cu sufletul plin de multumire ca am putut petrece o asa frumoasa zi, afara in aer liber, departe de zgomotul suparator al orasului.

I.D.D.

Duminica 20 Martie 1916
In amintirea excursiei de la Mogosoaia (Chitila)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu