Meci de football-rugby. Excursie la Marcuta. Conferinta domnului profesor Iorga. Excursie la Pipera


Joiu 25 Martie 1916
Match de football-rugby pentru cupa interscolara intre Mihai-Viteazu si Matheiu-Basarab. Echipa liceului nostru invinge cu 3 la 0.

Vineri 26 Martie 1916
Fundeni-Dobroesti-Marcuta
Plecarea la 8½ de la Liceu. Sunt cercetasi din Centuria I, a II-a si a III-a toti subt conducerea D-lui Nedelcu. Trecem pe la sediu. De aci luam directia spre targul Mosilor. Trecem pe la Obor. Trecem pe la niste ruine si dupa ce ocolim lacul Colentina ajungem la Fundeni. Aci poposim la biserica satului pe care o vizitam. De aci trecem prin Dobroesti si oprim la marginea platoului de langa Marcuta. Aci luam masa. Urmeaza apoi sezatoarea. Dl. Nedelcu ne vorbeste despre Marcuta si originea numelui. Dupa sezatoare jucam football si rugby. Altii joaca oina. Pe la 5½ ne inapoiem in oras.

Vineri 26 Martie 1916 – Seara
Conferinta D-lui Prof. Iorga: “Cercetasul Roman in fata Momentelor Istoriei” Tinuta la Fundatia Regele Carol I. Sala e plina de cercetasi. La 8,45 vine si A.S.R. Principele Carol. Imediat Dl. Iorga incepe sa-si expuna conferinta sa. Vorbeste mai intai despre poezia populara. De modul ce trebuie intrebuintat pentru a putea culege poezii, legende si bazme populare.


Ne da apoi lamuriri de ceea ce trebuie sa faca un cercetas cand ajunge inaintea unei biserici care ar putea avea o cat de neinsemnata urma istorica, care insa ar da foloase reale pentru cei care se ocupa cu istoria neamului romanesc. Ne indeamna apoi de a lua schite si planuri de case cu adevarat romanesti, de porti frumoase si fantani etc.
Pe la orele 10,15 D-l Iorga isi termina conferinta sa, cand cu totii ne retragem in liniste pe la casele noastre, dupa 2, 3 vorbe schimbate, cercetas intre cercetasi.

Duminica 28 Martie 1916

Excursia de la Pipera
Adunarea la 8½ in Piata Victoriei. Suntem cercetasi din centuriile I, a II-a si a III-a sub conducerea D-lui Prof. Nedelcu. desi bate un vant puternic, noi totusi plecam. Pornim pe soseaua Jianu spre satul Herastrau. Aproape de podul ce trece peste lac in partea stanga a satului zarim niste ruine. Incepem a le cerceta. Nu gasim nici o urma care sa ne dea vreo lamurire. Dupa infatisare pare sa fi fost o fantana. Parasim ruina si o luam inainte spre sat. Aci ne oprim la biserica unde asistam la slujba religioasa. Apoi continuam marsul spre Pipera. Taiem calea ferata ce duce spre Oltenita. Aci facem un mic popas. Vantul bate si mai furios. Dl. Nedelcu ne vorbeste ceva despre orientare. Ajunsi la cantonul de pe linia Constanta din dreptul soselei ne hotaram sa ramanem aci. Facem 2 focuri mari si luam masa. Dupa masa urmeaza jocuri. Jucam football impartiti in 2 echipe. Rezultat 1-1. Pe la 5½ ne intoarcem spre oras. Pe drum facem corvoada, cum e foarte bine spus multumirea D-lui Nedelcu. La 7 ajungem la Bufet unde ne despartim.
I.D. Dimancescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu